2012. máj 27.

Új nyelvi szak indul a Debreceni Egyetemen

írta: the_daver
Új nyelvi szak indul a Debreceni Egyetemen

Tegnap este jelentette be a Debreceni Egyetem Kommunikációs Hivatala, hogy egy teljesen új szak indul a bölcsészképzésen belül, de senki nem figyelt, mert mindenki a Csillag Születiket meg az Eurovíziót nézte, így ma reggel kénytelenek voltak megismételni a sajtótájékoztatót.fiktív_1.jpg

„Szeretnénk versenyképes, a munkaerőpiacon és a hétköznapi életben is hasznos tudást adni a hallgatóknak.” –kezdte a PPT-bemutatót egy merész beúsztatással Dr. Tömörkényi István, alkalmazott polihisztor, karosszérialakatos. „Ezért a meglévő tanszékek mellé jövő évtől elindítjuk a fiktolingvisztika szakot is. Hogy ez pontosan mit jelent, megtalálják a szórólapokon” –tette hozzá sejtelmesen, és feltette a hegesztőszemüvegét.

A cetlik tanulsága szerint a fiktolinvisztika nem más, mint a kitalált nyelvekre összpontosító szak. Az ide bejutó hallgatók rögtön első nap döntés elé kerülnek, ahol választaniuk kell, hogy melyik kitalált nyelvre specializálják magukat. A választékra nem lehet panasz, a tanulók magas szinten megtanulhatnak tündéül (ami további két sávra bomlik a második évben, a sindarinra és a quenya-ra), klingonul, Goa’uld nyelven és újbeszélül is.

A szak alapítói szerencsére nem feledkeztek meg róla, hogy mennyire fontos az anyanyelvi környezet, ezért nagyszámú vendégoktatót sikerült megnyerni a tanszékhez, illetve rendszeres tanulmányutakat szerveznek majd Középföldére és a közeli elmegyógyintézetbe.

Tömörkényi kifejtette, hogy szeretnének hallgatóbarát környezetet létrehozni az egyetemen belül, ahol a diákok szívesen járnak órákra. „Azért mindenki szopni fog.” –tette hozzá nevetve, de nem viccelt.

A hír hallatán a néderlandisztika tanszék feloszlatta magát, és csatlakozott a szakhoz, így az egzotikusabb kihívásokat kereső hallgatók a hollandot is választhatják majd a fölösleges nyelvek hosszú sorából.

Szólj hozzá

nyelvtanulás öröm specializáció