2012. jún 05.

Feltörőben a debreceni zenekarok (második félidő)

írta: the_daver
Feltörőben a debreceni zenekarok (második félidő)

Tegnapi cikkünkben sikerrel ástuk bele magunkat a debreceni könnyűzene mocsarába, bemutatva olyan előremutató együtteseket, mint a Deadly Death of the Dying Dead, az Anyátokat, aztat!, illetve a Névtelen.doc. Utóbbit még most sem értjük, de a demólemezt hallgatva érhetetlen késztetést éreztünk, hogy vegyünk egy rikítóan zöld nadrágot. Ma folytatjuk a sorozatot, és terítékre kerülnek az igazán meghatározó bandák.zenekar2.jpg

Just Die

A Just Die nem friss formáció, a tagok már közel másfél éve játszanak együtt, de az alternatívnak induló zene hamar emóba csapott át, amikor az énekes-gitáros-dalszövegíró-frontember Szabyt dobta a csaja. Legnagyobb slágerükre, a Why don’t I get cookie című, lételméleti kérdéseket feszegető szerzeményre már kilencvennyolcan voltak kíváncsiak Jutubon.

Kisakárki és az Akármi

A Lovasi András nyomdokaiba lépő zenekar még keresi az igazán kifejező nevet, de annak formátuma már bombabiztos. Mi a Kisede és a Torz címet ajánlottuk nekik, ami igazán tetszett a banda vezetőjének, Kis Edének. „Álmodik a gyárkémény/ vonatba lopott szerelmem,/ s bagoly röppen a válság zokniján/ gombócba gyűröm, Trabantos.” –idézte Ede az egyik dalszöveget, ami állítása szerint a Debrecenben mostanában bekövetkezett változásokra kíván reflektálni.

Dj Szkilles

Dj Szkilles, aki jövő hónapban tölti be a tizenhármat, minden buli kihagyhatatlan résztvevője, míg tavaly megjelent könyve, az Élet a dj-pult mögött: Dj Szkilles önéletrajza a legkeresettebb könyv volt Hajdúhadházán, bár eladni egy darabot sem sikerült belőle. „Nyomom az entert, mint az állat, meg az F4-et.” –engedett bepillantást az egyedi módszerébe Szkilles, és csinált egy vad dupla kattintást a következő számra.

Páncélozott Gépjármű Lefegyverzésére Alkalmas Hadászati Eszköz

Máté Márk, a frontember rögtön azzal indította a beszélgetést, hogy semmi közük a Tankcsapdáhaz. „Gyakori félreértés, hogy azt hiszik, mi Lukács Laciékat majmoljuk, de ez egyáltalán nem így van. Talán a stílusunk kicsit hasonló, de ez minden.” –nyugtatott meg minket, pedig nem is ezért voltunk idegesek, hanem mert égve felejtettük a villanyt a szerkesztőségi konyhában. A rendszeres fesztiváljáróknak ismerősek lehetnek a zenekar legjobb slágerei, például a Pokol Tourist, a Bonyolult dal, az Adjon a föld, a Józan vagyok és az Egy darabig tart, de semmiképpen sem örökké. „Mi az a Tankcsapda egyáltalán?” –kérdezte ártatlan arccal Máté Márk, de akkorra már rég visszatértünk a szerkesztőségbe, mert múltkor is magas volt a villanyszámla.

Kaszatibi

A Kaszatibi az ígéreteknek megfelelően beszállt a debreceni könnyűzene támogatásába. Ennek keretében saját zenekart alapított, Kaszatibi néven, ahol ő az énekes, a frontember, a zeneszerző, a billenytűs, a producer, a zenei producer, a PR-es, a szóvivő és a borítótervező is. A Kaszatibi saját állítása szerint igazságtalan lett volna másokkal szemben, ha azokat a másokat is beveszi a bandába, hiszen a tagok kiegyensúlyozatlan képességei nagy terhet raktak volna mindenki vállára, aki nem a Kaszatibi. Nagyban folynak az első lemez munkálatai, készül a klip is, amiben várhatóan feltűnik majd a Kaszatibi egy távoli rokona, Kasza Blanka is.

 

Szólj hozzá

zene sztár zenekar Kaszatibi