2012. sze 20.

Alternatív paralimpiát rendez Debrecen

írta: the_daver
Alternatív paralimpiát rendez Debrecen

A hajdúsági főváros ad otthont a október másodikán harmadszorra megrendezendő Alternatív Paralimpiai Játékoknak. A versenyszámok között olyan sportokat találunk, mint a barnamedve elől futás, vagy a péntek esti tesco-s bevásárlás.paralimpia.jpg

Az APJ-t Alekszej Bonyegin ukrán olajmágnes alapította 1896-ban a harmadik üveg vodka elfogyasztása után. Bonyegin önkéntes paranoiás volt, és szentül hitte, hogy igazi sportteljesítmény csak akkor érhető el, ha van a közelben egy medve és/vagy egy adóellenőr. Ennek szellemében alapította meg az APJ-t másfél rubel kezdőtőkével, a grandiózus terv azonban másnapra jótékony homályba merült. Szerencsére ivócimborája, Zelenka Andor, Mária Terézia-díjas médiaszemélyiség tíz éve előkerült naplójában pontosan dokumentálta az este történéseit, így nem csak azt tudtuk meg, hogy Bonyegin német kémnek nézett egy üveg tokaji aszút, hanem a paralimpia eredeti ötleteit is elolvashatjuk.

Ennek nyomán került sor az első játékokra 2006-ban. Helyszínül Szomáliát választották, és így nem kellett extra nehezítésként krokodilokat és kalózokat a versenyszámokba építeni, lévén azok eredendően ott voltak. Ezen az eseményen 90 ország 510 sportolója vett részt, de közülük 508 személyt még keresnek annak ellenére, hogy nagy részükről köztudott, hogy inkább kalóznak álltak.

A következő játékokra 2009-ben került sor, akkor Bukarest került sorra, mint házigazda város, és a versenyszámok első sorban a bürokráciához és az adózáshoz kapcsolódtak. A versenyeket fel kellett függeszteni, amikor a háromszáz méteres kocsmai sorban állás versenyszám alatt adóellenőrök jelentek meg, és mindenkit letartóztattak.

Nagy teher van hát Debrecen vállán, hogy tartsa az elődök által magasra rakott színvonalat, de a szervezők megnyugtattak minket: „A korábbi városoktól eltérően mi az indulókban élő, közoktatáshoz kapcsolódó félelmekre szeretnénk apellálni (ezt a szót mi sem ismerjük –a szerk.). Így sikerült megnyernünk az Egyetem leggyökerebb tanárait, előadóit és professzorait, hogy mindenképpen a miénk legyen a legemlékezetesebb paralimpia. Hiszen van annál parább, amikor elkésel az óráról, és még meg is buksz?” –nevetett könnyeit törölgetve Ágos Ágoston, főszervező, a negyedik tüzérezred zászlósa.

A játékok október másodikától november elsejéig tartanak majd, ez alatt több szakon is szünetel a tanítás, így nem lesz óra a teljes Műszaki Karon és néderlandisztika szakon sem.

(A képet loptuk, mert ilyen gátlástalanak vagyunk, és mennék partyzni a Lovardába.)

Szólj hozzá

sport verseny olimpia esélyegyenlőség