2012. okt 04.

Jeles napok és ünnepek: október

írta: the_daver
Jeles napok és ünnepek: október

Új rovatot indítunk útjára a mai nappal, amiben segítünk eligazodni az egyre szaporodó évfordulók és ünnepek között.

Október 4. - Az évfordulók világnapja: Ma emlékezünk meg a gombamód szaporodó évfordulókról, ugyanis az első évfordulót 1210-ben Ferences Rendbeli szerzetesek ezen a napon ünnepelték az iPhone -1209iS megjelenése alkalmából.

Október 11. - A kockázatok és mellékhatások világnapja. Idén harmincnegyedik alkalommal emlékezünk meg a gyógyszeres dobozok belsejében található papír cetliről, amit csak akkor szokás elolvasni, ha már gebasz van. Ezen a napon színes programokkal hívják fel az emberek figyelmét a kockázatokra és a mellékhatásokra, míg a kezelőorvosok és gyógyszerészek rendszerint szabadságot vesznek ki.

Október 17. – 1571-ben ezen a napon készült az első hipszter kép: Juan de Vega közepesen ismeretlen spanyol festő örökítette meg magát, miközben vastagkeretes szemüveget és a kánikulai meleg ellenére sálat viselt. Emellett ez az elrontott analóg fényképezős filmtekercsek világnapja is, de ma már szinte sehol nem ünnepelik, ahol meg igen, itt sem.

Október 18. – Történészek szerint 1878-ban ezen a dátumon történt először, hogy valakit ott hagyott egy debreceni busz a megállóban. A buszsofőrök életében fontos szerepet tölt be ez az esemény, mert nem csak 18-án, hanem egész évben megemlékeznek a történelmi pillanatról annak újrajátszásával.

Október 29. – A felsővezeték-szakadás világnapja: A MÁV kiemelt szerepet tulajdonít a megfelelő utas tájékoztatásnak, ezért a napon az érdeklődők megtudhatják, hogyan kell szakszerűen kijavítani a problémát, illetve hogy ilyen esetben a legtanácsosabb taxiba ülni és hazamenni.

Szólj hozzá

ünnep évforduló MÁV DKV