2013. máj 02.

A banyatank eredete és felépítése

írta: the_daver
A banyatank eredete és felépítése

A tegnapi cikkünkkel kapcsolatban sokan értetlenül vakarhatták a fejüket, hogy mi az istencsapása az a "banyatank". A mai írással erről a halálos szerkezettel foglalkozunk. Először mindenki tekintse meg a képet az elrettentő masinériáról, aztán folytathatjuk. 

A banyatankról először Balatonkárpiti Szent Ühüm Kódexe tesz említést: a tizenhetedik századi könyv megemlékezik egy, három évszázaddal korábban működő domonkos rendi apácáról, aki ilyen eszközt használt, amikor kiküldetésben volt a budai piacon. A leírás szerint a szerkezet erős faágakból és kezdetleges kerekekből állt, de már akkor is megállíthatatlan erőt képviselt.

Azóta a banyatank sok változáson esett át, rengeteg kényelmi funkcióval bővült, de a célja alapvetően nem változott: félelmet kelteni mindenkiben, aki nem rendelkezik ilyen masinával. Mára már a legnevesebb orosz autógyártók specializálják magukat banyatankban, így az igazán menő nyugdíjasok Lada és Moszkvics márkájú járgányokkal száguldozhatnak.

A banyatank azért is olyan veszélyes fegyver, mert nem érvényes rá a KRESZ: gyakorlatilag bárhol, bármikor, bármilyen terepen bevethető, ugyanúgy utazhat a buszon mint ahogy közlekedhet az autópályán, és a masszív felépítménynek köszönhetően kibír bármilyen Tesco-s leárazást.

Szólj hozzá