2012. nov 27.

Új tananyag a néprajz szakon

írta: the_daver
Új tananyag a néprajz szakon

Jövő félévtől egy teljesen új óracsoport jelenik meg a néprajz szakos hallgatók számára. Az újdonsült órákon az olyan letűnt internetes tartalmakról tudhatnak meg többet a diákok, mint az iWIW vagy a Myvip.

„Nemrég szembesültünk azzal a ténnyel, hogy az emberek egyre kevesebbet tudnak a saját kultúrájukról. Ez azonban nem csak a régmúltat jelenti, hanem a közelebbi népművészeti emlékeket is, mint például a közösségi oldalak” –avatott be minket Gyopárka Gerezd, a tanszék önjelölt vezetője. „Fontosnak éreztük, hogy ez a tudás ne vesszen ki a kultúránkból, ezért indítottuk az új kurzusokat.

A hallgatók az órák során megismerkedhetnek az iWIW keletkezésével, felhasználásával és hanyatlásával is, illetve azzal, hogyan lett a Myvip az egyik legnépszerűtlenebb közösségi oldalból a legnépszerűtlenebb közösségi oldal. Az egyik szakos hallgató, a most első éves Nagy Hunor Magor örült a kezdeményezésnek: „Állítólag ebben az iWIW-ben nem lehetett lájkolni, és nem is frissítette magát. Nem is tudom, hogyan tudtak ilyen primitív körülmények között élni az emberek” –csodálkozott.

De ez nem minden: a közösségi oldalakon túl szó lesz a blogokat megelőző amatőr rajongói oldalakról is, és arról, hogy 2005 előtti, Youtube és Twitter nélküli időkben hogyan szórakoztatták magukat az emberek az interneten. Gyopárka elárulta, hogy az egyik óra keretében kilépnek a „virtuális térből”, és megismerkedtetik a hallgatókat a betárcsázós internetkapcsolat rejtelmeivel.

Szólj hozzá

történelem