2012. dec 10.

Gyakorlatiasabbá válik a Bölcsészkar

írta: the_daver
Gyakorlatiasabbá válik a Bölcsészkar

Amerikában 2014-től nagyobb hangsúlyt fektetnek a szépirodalom helyett a gyakorlatiasabb tudás átadására az általános- és középiskolákban, és mivel Amerikát majmolni jó dolog, ez kihatással van a magyar felsőoktatásra is. Az előzetes tervek szerint teljes egészében kiveszik a bölcsészkarok tananyagából a filozófia irányultságú tantárgyakat, hogy helyettük hasznos, a mindennapi életben is alkalmazható tudást kapjanak a hallgatók.

Például Filozófiatörténet helyett sok kisebb kötelező kurzus indul, mint például a Vakondriasztás, ami során a vakondokok elleni harcra készítik fel a diákokat, vagy az egyetlen 10 féléves tárgy, a Női lélek alapjai. Két tantárgy egymásra is épül, a hallgatók az első féléves, a Bankrablás elmélete és gyakorlata órát a második félévben a Börtönélet és szökéstechnikák kurzussal folytathatják.

Ennek megfelelően a kötelező olvasmányok is változnak. A klasszikusok, mint a Hamlet vagy a Zabhegyező helyett olyan könnyebben fogyasztható művekkel kell megismerkedniük az egyetemistáknak, mint Nagy Alekosz könyve a Való Világról, vagy Justin Bieber egy tetszőleges életrajzi kötete.

Az új közműveletlenségi indítvány azonban az általános iskolai olvasmányokat sem kíméli: az Egri csillagok helyett a 101 vadvirág, amit meg kell szagolnod, mielőtt meghalsz, a Pál utcai fiúk helyett pedig a Modern ragasztóanyagok és felismerésük köteteket kell majd forgatniuk a nebulóknak. A törvényhozók szerint így nemcsak hogy megóvják a gyermekeket a mai világban károsnak számító értékrendektől, mint a a becsületesség, az összetartás vagy az önfeláldozás, hanem bármikor képesek lesznek egyedül összeállítani egy közepesen könnyű IKEA-asztali széket.

Szólj hozzá

irodalom fejlesztés