2013. már 22.

Felvonulással ünneplik a Helytelenül Kimondott Angol Szavak Világnapját

írta: the_daver
Felvonulással ünneplik a Helytelenül Kimondott Angol Szavak Világnapját

Március 22. nem csak a Víz világnapja, hanem ekkor ünnepeljük a rosszul kimondott angol szavakat is. Az angol szakosok utcabállal és szótárvárépítéssel ünneplik a nagy hagyományokra visszatekintő ünnepet.

Nem véletlen, hogy a két világnap ugyanarra a dátumra esik, hiszen az angol 'with' szócskát gyakran 'viz'-nek ejtik a kezdő angolosok, a haladó angolosok nagy mulatságára (innen a másik neve, a With Világnapja). Az ilyen helytelen kiejtések elleni küzdelemért hozta létre Sir Professor Professorson 1947-ben a sajátos megemlékezéssorozatot, amit érdekes módon nemzeti ünnep lett Burmában és Kubában.

A Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézete már kilencedik alkalommal tart ünnepséget a nagy nap tiszteletére, ami során először megemlékeznek azokról, akik emiatt vesztették életüket. A leghíresebb áldozat Juan Carlos Jimenez, akit a saját felesége lőtt le a thaiföldi nászútjuk második napján, amikor a 'Let's go to the beach!' (Menjünk a strandra) mondat utolsó szavát véletlenül röviden ejtette ki, amit az amerikai felesége nem fogadott kitörő örömmel.

A tanszék színes programokkal várja a jelentkezőket, lesz például angol-amerikai iszapbirkózás a vitás szavak kiejtése kapcsán, illetve vetélkedő során keresik a legjobb angol és ausztrál kiejtést, de fölöslegesen, mert mi tudjuk, ki nyerne (ugyanakkor nem mondjuk meg).

Szólj hozzá