2013. máj 25.

Öt dolog, ami miatt luxus a személyvonat

írta: the_daver
Öt dolog, ami miatt luxus a személyvonat

A MÁV szerint indokolt a gyorsvonatokon bevezetett pótjegy, mert prémiumszolgáltatást nyújtanak a sima személyvonatokhoz képest. Megvizsgáltuk, hogy mire gondolhattak, és összeállítottunk egy listát. Tehát 5 dolog, ami miatt a gyorsvonatok már-már luxusnak mondhatók:

1. Nem késnek. Sokat. 

Mivel a vonatok kevesebb helyen állnak meg, kevesebbet tökölnek. Persze a felsővezeték attól még leszakad, meg ott vannak az évszakok, ugye, de azért ez is valami.

2. Vannak kerekek.

Vagy mik. Amin gurul a vonat. Tárcsák. Na, ilyen sok helyen nincs, például a japán mágnesvasutak alól simán kispórolják ezeket, mert ilyen spórolós népek ők. 

3. Számozott ülések.

Ugyan kb. a felüket már leszakították, azért még így is nagyon sokat dob az összképen. És itt nincsen kötelezettség, mint az Inter City-ken, itt mindenki oda ülhet, ahova szeretne, nosztalgikusan ábrándozva a kedvenc száma tövében.

4. Állítható lámpák és hőmérséklet

Kapcsoló. Mármint van kapcsoló, és ugyan nem működik, azért megnyugtató, hogy legalább a látszat megvan, hogy mi irányítjuk a dolgokat. Hát nem erről szól az élet maga is? A MÁV értékes leckét tanít nekünk minden egyes utazással, és ez simán megér párszáz forintot, nem?

5. Társadalmi egyenlőség

Sokan eddig nem járhattak IC-vel mert nem tudták megfizetni a pótjegy árát, de a MÁV megtette a maga dolgát a társadalmi egyenlőségért folytatott küzdelemben: mivel most már ugyanolyan árban van a gyors és az Inter City, akár utóbbival is mehetnek az alsóbb osztály rétegei. Hát hol van még ilyen demokrácia? Sehol.

Szólj hozzá