2013. sze 27.

Nem kell olvasni tudni a diplomához

írta: the_daver
Nem kell olvasni tudni a diplomához

Egy friss törvényjavaslat értelmében már nemcsak hogy nyelvvizsga nem lesz szükséges az diplomához, hanem anélkül is elvégezhetné valaki az egyetemet, hogy elsajátította volna a betűvetés obskúrus tudományát. A Írástudatlanok Országos Szövetsége éljenez. 

"Végre velünk, hátrányos helyzetűekkel is törődik valaki" -nyilatkozta megkönnyebbült mosollyal Racka-Gübert József, az Írástudatlanok Országos Szövetségének elnöke, aki saját bevallása szerint érthető okokból nem olvasta a törvénytervezetet, de letöltötte hangoskönyvben, és nagyon elégedett volt a tartalommal. "Szégyen, hogy mennyire elhanyagol minket a társadalom, ma már majdnem mindenhez tudni kell olvasni!" -tette hozzá felháborodottan, majd megkérdezte, hogy mikor láthatja nyomtatásban a nevét.

Több esélyegyenlőségi szervezet is üdvözölte a lépést, sokan azzal érveltek, hogy nem egyszerű megtanulni írni és olvasni, de azért, mert valakinek ez nem sikerül, még nem akadályozhatják meg abban a jogában, hogy részt vehessen a felsőoktatásban, és sikeresen elvégezhesse azt. Bár egyesek szerint így a megszokottnál is nehezebb lesz kiszűrni a felvételiző macskákat és tengerimalacokat, de ilyen apróság nem állhat a fejlődés útjába.

Azonban mindez csak az első lépés a kormány azon törekvéseiben, hogy növelje a diplomások számát: a tervek szerint a választásokig mindenki alanyi jogon kap diplomát, amit majd a Magyar Posta szállít ki, szóval igazából elképzelhető, hogy végül senki nem kap diplomát.

Szólj hozzá